İki Piyano Türünün Gelişimi
Piyano 1700’lü yıllarda İtalya’nın Floransa şehrinde ortaya çıkmış ve Bartolomeo CRISTOFORI tarafından 7 oktavdan 7,5 oktava çıkarılmış ve geliştirilmiştir.
Dijital piyanolar ortaya çıkınca insanların piyanoya ulaşması biraz daha kolaylaştı çünkü fiyat bakımından akustik piyanolar her dönemde yüksek pahaya sahipti. Eskiden piyano sahibi olmak bir zenginlik göstergesi iken şimdiki zamanlarda bu enstrümanı çalmak zengin bir beyin göstergesi olmaya başladı.
Akustik Piyano ile Dijital Piyano Arasındaki Farklar
- Akustik ve dijital piyano arasında en ilgi çeken ve üzerinde en çok çalışılan fark tuşe ve ses tonu farkıdır.
- Ne yazık ki en iyi dijital piyanodan akustik piyano tadında bir ses almanız zor olacaktır.
- Akustik piyanonun ses bakımından dezavantajı akort sorunudur.
- Akustik piyano telli bir enstrüman olması bakımından dış etkenler bağlamında akordu bozulabilmektedir. Bu etkenler arasında nem, ısı gibi basit unsurlar bulunmaktadır.
- Dijital piyanoda ise bu konu tamamen teknik servisi ilgilendiren bir konudur.
- Bir diğer önemli fark ise çalışma rahatlığıdır. Akustik piyanoda ses doğal unsurlarla elde edildiği için kısılamaz ancak dijital piyanolarda ses kontrolü yapabilir, gece komşularınızla ilişkinizi sağlıklı tutabilirsiniz.
- Akustik piyano ailesinden olan kuyruklu piyano oldukça fazla yer kaplamaktadır. Evinizde bu piyanoyu barındırabilmek için salonunuzun önemli bir kısmını gözden çıkarmanız gerekebilir.
- Dijital piyano ise son derece ergonomiktir.
- Diğer önemli bir konu ise tuş ağırlığı ve hassasiyetidir.
- Dijital piyanolarda bu durum fiyatına göre değişmektedir. Fiyat arttıkça tuş hassasiyeti akustiğe yakın konuma gelmektedir. Ancak kimi araştırmacı ve virtüözlere göre dijital piyanolar asla akustik piyanoların tuş hassasiyetine ve tonuna erişemeyecektir.