Bağlama Kursu

Bağlama Kursu İzmir ile, Türk ezgilerini sonsuza kadar yaşatalım!

Ücretsiz deneme dersi randevusu oluşturmak, saz fiyatları, bağlama fiyatları ve saz kursu fiyatları öğrenmek için 0507 314 36 64 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz! 

Bağlama kursu İzmir Buca ayrıcalıklarından faydalanın!

Bağlama çalmak istiyorsunuz ve bir türlü başlayamıyorsunuz değil mi? Bağlama Kursu İzmir ile bunu başarmak mümkün! Öğrenmek istediğinizi söylediğiniz de çevrenizden, artık yaşın geçti, yapamazsın gibi geri dönüşler alıyorsunuz değil mi? Öyleyse biz sizi bu konuyla alakalı olarak bilgilendirelim.

Enstrüman çalmanın yaşı yoktur. İstenilen her enstrüman üzerine gerekli vakit ayrılarak çalınabilir. Yeter ki isteyin. Kurumumuzda bulunan alanında uzman eğitmenler, size enstrüman öğretmek için burada!

Görüyoruz ki İzmir’de Bağlama Kursu arıyorsunuz. Durun durun, korkmayın. Hacker falan değiliz. 🙂 Sadece bağlama sayfasındayız.:) Galaksi Sanat sizlere iyi bir eğitim, sosyal bir ortam, cebinizi yakmayacak fiyatlar sunar. Kapıdan içeriye girdiğiniz andan itibaren,sizi sıcak ve güleryüzlü bir ortam bekliyor! Ve emin olun, içeri giren dışarı çıkmak istemiyor. Siz de bir an önce merkezimize gelip bir kahve içmelisiniz!

Bağlama Kursu İzmir sayeside her şey çok kolay!

  • Yaş sınırımız yok!
  • Bire bir dersler dışından her bütçeye uygun sınıf dersleri imkanı
  • Haftanın her günü açık!
  • Bağlama Kursu İzmir Buca ile öğrenmek isteyen herkes öğrenebilir.

Bağlama Hakkında Bilgi

Türk halk müziğimizin temel taşı olarak bilinen, çoğu bölgemiz de sıkça  kullanılan çoğunlukla 7 veya 9 teli olan, mızrap yardımı ile çalınan, ses genişliği yaklaşık olarak iki oktav olan, telli enstrümana bağlama ismi verilmiştir. Tarih kitaplarında bağlamanın atası olarak Kopuz kabul edilmektedir. Bu iki enstrüman, hem çalım biçimi hem de şekil itibarıyla birbirlerine çok benzemektedir.

Bağlama kelimesinin ilk olarak 18. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bağlama adının, sap kısmında bulunan perdelerin ve tellerin bağlanarak ortaya çıkmasından dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bağlama; armut şeklinde bir gövde, gövdenin üzerine yapıştırılan göğüs ve sap bölümlerinden oluşur. Göğüs kısmında bulunan orta eşik ile sap kısmında bulunan üst eşik üzerine gerilen teller, yine sap kısmının üst tarafında bulunan burgular yardımı ile akort edilmektedir. Eski bağlamalarda tezeneler kiraz kabuğundan yapılmaktaydı, günümüzde ise tezeneler plastikten yapılmaktadır.

Bağlamaya halk arasında saz da denilir fakat bu yanlış bir söylemdir. Saz, kelime anlamı olarak bütün enstrümanlara verilen isimdir. Bağlama is, telli sazlar ailesinin sadece bir üyesidir, Örneğin, gitar da telli sazlar ailesinin bir üyesidir.

Çeşitli boyutlarda bağlamalar bulunmaktadır. Bunlar büyükten küçüğe doğru; Meydan Sazı, Divan Sazı, Çöğür (Bağlama), Bozuk, Cura ve İkitelli olarak sıralanır.

Bağlama Kursu İzmir Buca ile birlikte herşey daha güzel olacak!

Meydan Sazı: 12 telli bir çalgıdır. Meydan sazına aynı zamanda 12 telli de denilmektedir. 12 telli Bas sesi veren, bam tellerinden daha kalın olan tellere bambam adı verilmektedir. Bağlama ailesinin en bas seslere sahip olan üyesi meydan sazıdır. Klavyesinin uzun olması ve enstrümanın çok büyük olması nedeniyle günümüzde az kullanılır hale gelmiştir.

Divan Sazı: Meydan sazının bir boy küçüğüdür. Üçerli gruplar şeklinde 9 adet tel bulunmaktadır. Bas ve dolgun bir tınlamaya sahiptir. Her ne kadar bu iki enstrüman ayrı ayrı gruplarda olsa da, bazı müzikologa göre; Meydan Sazı ve Divan Sazı aynı kabul edilmektedir.

Çöğür ( Bağlama): Bağlamalar içerisinde en sık kullanılan bağlama çeşididir. Genellikle, alt tel grubunda 3, orta ve üst tel gruplarında 2′ şer tane, yani toplamda 7 telli bir enstrümandır. Perdelerinin sayısı, 17 ile 22 arasında değişim gösterebilir. Günümüzde sık kullanılmasından dolayı; çöğür, kısa sap bağlama olarak bilinmektedir. Hatta genellikle kısa sap bağlama denilmektedir.

Bozuk: Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha yaygın biçimde kullanılır. Bu enstrümanın tel ve perde sayısı bağlama ile aynıdır. Yunanistan halk çalgısı olan Buzuki ile aynıdır. Günümüzde çok nadir olarak kullanılmaktadır.

Cura: Bağlama ailesinin en küçük üyesi Cura’dır. 3 veya 4 telli olarak kullanılır.

İkitelli: Anadolu’nun en eski çalgılarından biridir ve curadan biraz daha büyüktür. Adından da anlaşıldığı gibi 2 telli bir enstrümandır. Nadir kullanımı olan, unutulmaya yüz tutmuş çalgılarımızdandır.

Bunlara ek olarak, Arif Sağ’ ın icat ettiği, bas bağlama; bas gitar telleri kullanılarak daha geniş bir klavye üzerine yerleştiriler ve 4 telli bir enstrümandır. Bozuk düzen olarak çalınan bu çalgı ayrı bir tını olarak kullanılır. Talip Özkan, Arif Sağ, Orhan Gencebay, Erdal Erzincan, Erol Parlak, İsmail Tunçbilek, İsmet Topçu, ülkemizdeki önemli bağlama sanatçılarından bazılarıdır.

Bağlama Kursu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
-Bağlama Çalmak İçin Yaş Sınırınız var mı?

Hayır. Yaş sınırımız kesinlikle yoktur! Bağlama çalmak isteyen herkes çalabilir. Kesinlikle haklısınız 10 yaşında ki öğrenme yeteneği ile 60 yaşında olan birinin öğrenme yeteneği tabi ki bir olmayacaktır. Fakat doğru çalışma yöntemleri ile kesinlikle yol katetmek mümkün. Yeter ki öğrenmek isteyin, Galaksi Sanat size öğretecektir! 🙂

-Bağlama Almam Gerekir mi?

İlk etapta almanıza gerek yok. Merkezimiz de bütün enstrümanlarımız mevcut ve öğrencilerimizin kullanımına açıktır. Fakat daha hızlı ilerlemek adına yani derste öğrendiklerinizi evde tekrar edebilmek için, bir bağlamanızın olmasını öneriyoruz. Enstrüman alacağınız zaman mutlaka bize danışmalısınız!

-Ne Kadar Süre Kurs Almam Gerekir?

Kursa geliş sürenizi siz belirliyorsunuz. Size herhangi bir sözleşme imzalatmıyoruz. Ne kadar isterseniz o kadar süre kursumuza devam edebilirsiniz. Ancak siz de taktir edersiniz ki enstrüman öğrenmek çokta kolay olmayan bir süreçtir. Ve enstrümanınıza yeterli vakti ayırmanız gerekecektir. Yani kısacası üzerine ne kadar çok düşerseniz, o kadar çabuk ve kolay öğrenebilirsiniz.

-Bağlama Kursunda Kara Düzen Eğitim mi Veriyorsunuz yoksa Profesyonel Bir Eğitim mi Veriyorsunuz?

Kara düzen eğitim(notasız eğitim) kesinlikle önermiyoruz. Galaksi Sanat çatısı altında eğitim alan herkes notaları da öğrenmektedirler. Çünkü eğer kara düzen bir eğitim alırsanız, sadece bildiğiniz parçalar üzerinden veya ileri düzey bir müzik kulağına sahipseniz duyduğunuz melodilere eşlik edebilirsiniz. Profesyonel bir eğitim alırsanız, çalmak istediğiniz parçanın sadece notalarına bakmanız yeterli olacaktır. Bu nedenle mutlaka müziğin evrensel dilini öğrenmelisiniz!

-Galaksi Sanat Eğitmenleri Kimler?

Galaksi Sanat Merkezi içerisinde alanında uzman olmayan bir eğitmen bulamazsınız. Çünkü herkes profesyonel olduğu alanda ders vermeli diye bir mottomuz var! Bütün eğitmenlerimiz alanında lisans eğitimi almış kişilerdir.

Peki Güzel Anlattınız Ama Nerede Bu Galaksi Sanat?

Galaksi Sanat, Buca, Şirinyer Merkez’de ikamet eder. O nedenle otobüs duraklarına yaklaşık 1 dakika ve İzban Şirinyer durağına yaklaşık 8 dk yürüme mesafesindedir.

Biliyoruz ki, artık kaliteli bir eğitim almak istiyorsunuz. Ama biliyoruz ki kriterlerinize uygun sanat merkezi bulamıyorsunuz. Galaksi Sanat Merkezi, gerek duvar resimleriyle, gerek uzman eğitmenleriyle, gerekse sımsıcak ortamı (tam olarak evinizde hissedeceksiniz:))  sizlere unutamayacağınız bir sanat deneyimi sunmayı hedefliyor. Sanat Galaksisini ziyaret edip bir kahve içmeyi ihmal etmemeniz emin olun yararınıza olacaktır. Çünkü sıcak çayımız ve kahvemiz her daim var! E tabi gelmişken de bir ücretsiz deneme dersi de almadan olmaz. 🙂

Bağlama kursu fiyatları ile ilgili bilgi almak, Bağlama Kursu İzmir Buca ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenmek için  0507 314 36 64