Piyano Nakliyecisi

Piyano Nakliyecisi

Piyano Nakliyecisi

Konserlerde en çok alkışı müzisyenler alır fakat müziğin oluşmasından önceki evrede görünmeyen birçok kişi vardır. Ses görevlileri, ışık görevlileri, temizlik, görevlileri, güvenlik görevlileri gibi nice insanlar konserin gidişatı için çok büyük bir çaba göstermektedir.

Konserlerin olmazsa olmazı enstrümanlarımızı ve konser ekipmanlarımızı taşıyan nakliye uzmanı olarak görev yapan insanlarımız da vardır. Bunlardan biri de Mahmut KARAMAN üstadımızdır. Kendisi 76 yaşında. Babasından öğrendiği bu işin gelişiminde çok büyük çaba göstermiştir ve bugüne kadar birçok kez ünlü piyanistlerimizin enstrümanlarının nakliyesini yapmıştır.

Piyano taşımanın sırt çantası ya da bavul taşımak gibi kolay bir iş olmadığı aşikardır. Nakliyesi sırasında çok dikkatli olunması gereken bir enstrümandır çünkü akustik bir yapıya sahiptir ve ağırlığı 750-1000 kg arasında değişmektedir fakat bu ağır cüssesine rağmen çok narindir. Ufacık bir hava değişikliği bile akordunun bozulmasına sebep olabilir. Mahmut Bey bu işin ne kadar narin bir şekilde yapılması gerektiğini anlatırken şunları söylüyor:

-Piyanonun içinde telleri tutan sarı döküm bir parça var ve en küçük darbe bile bu dökümün çatlamasına sebep olabilir. Yere indirirken bile çok yavaş ve dikkatli olunmalı…

Piyano Taşımanın Püf Noktaları

Mahmut KARAMAN piyano nakliyesinde babasından öğrendiği yöntemleri kullanıyor. Önce piyanonun ayaklarını ve pedallarını söküyor ve sonra sert plastik hortumlarla piyanonun taşıması işlemine başlıyor. Taşınmak istenilen yere getirilince ayaklarını ve pedallarını yeniden yerine takıyor ve her ihtimale karşı akort işlemi tekrar yapılıyor.

Mahmut KARAMAN 14 yaşından itibaren aktif olarak bu işin içerisinde bulunuyor. Fazıl SAY, İdil BİRET gibi ünlü piyanistlerin piyanolarının nakliyesini yapmıştır… Üstadımız bu mesleği oğlu Bektaş KARAMAN’a da öğretmiş ve aile bu mesleği İstanbul’da sürdürmektedir…

Cevap Bırakın

Your email address will not be published.